Een opkomend gevaar; Lithium-ion branden

Lithium-ion Accu’s:

Oplaadbare batterijen zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Je ziet ze bijvoorbeeld terug in onze hedendaagse gebruiksvoorwerpen zoals personal electronics en in vele vormen van gereedschap. Maar ook de steeds grotere behoefte naar schone vervoersmiddelen (zoals e-bikes en de hybride/elektrische auto’s) zorgt voor een enorme toename in vraag naar deze vorm van “draagbare energie”. 

Deze grote vraag heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe technologie op basis van Lithium: de Li-ion accu’s. Deze accu’s hebben een hoge energie-inhoud, zijn licht in gewicht en zijn veelvuldig op te laden zonder dat groot kwaliteitsverlies optreedt. 

Voorbeelden van Lithium-ion accu’s:

Thermal Runaway: 

Helaas heeft deze nieuwe technologie ook zo zijn nadelen. In deze nieuwe vorm van accu’s worden namelijk chemische stoffen gebruikt die spontaan kunnen ontladen. Het ontladen van deze chemische stoffen wordt ook wel de “thermal runaway” genoemd. Deze naam is ontstaan omdat, als de ontledingsreactie eenmaal gestart is, deze niet meer gestopt kan worden, met gevaarlijke gevolgen van dien. De reactie kan namelijk zorgen voor een toename in druk en zeer hoge temperaturen in de accucel, met eventueel brand als gevolg. 

Zo’n Thermal Runaway kan worden veroorzaakt door:

  • een productiefout
  • overbeladen of te diep ontladen
  • schade door vallen of stoten
  • kortsluiting door vocht
  • gebruik van de verkeerde lader
  • ouderdom

Blussen van Lithium-ion accu’s:

Het blussen van een Lithium ion cel is niet eenvoudig, omdat er op dit moment geen blusstoffen bekend zijn die de ontledingsreactie van een cel kunnen stoppen. De enige manier waarop een cel onder controle gehouden kan worden, is in een omgeving met een hoog koelend vermogen en een automatisch geavanceerd blussysteem.

Bent u benieuwd wat wij als bedrijf hierin voor u kunnen betekenen?

Written by: Jordi Duits

Lithium-ion Accu’s: Oplaadbare batterijen zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Je ziet ze bijvoorbeeld terug in onze hedendaagse gebruiksvoorwerpen zoals personal electronics en in vele vormen van gereedschap. Maar ook de steeds grotere behoefte naar schone vervoersmiddelen (zoals e-bikes en de hybride/elektrische auto’s) zorgt voor een enorme toename in vraag naar deze […]

juni 7, 2023

Interessant voor u

De Seefion kluis als eerste getest voor Lithium Ion brand

De Seefion kluis als eerste getest voor Lithium Ion brand

Het gevaar van Lithium Ion branden wordt steeds bekender. Er zijn inmiddels verschillende partijen in de markt die accu-opslagkasten aanbieden. Partijen die stellen dat deze de kracht van een accubrand en eventuele ontploffing kunnen weerstaan. In afwezigheid van...

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Ontvang direct een vrijblijvende offerte of neem contact met ons op om de brandveiligheid en inbraakveiligheid van jouw organisatie te vergroten.

Seefion

©2024 Seefion

All rights reserved

Contact

085-1308498

Wattstraat 12

E

3771 AG, Barneveld